marți, 28 septembrie 2010

Tokes vrea autonomie teritoriala, “cu consimţământul politicului românesc şi prin înţelegere reciprocă”, în Bihor şi Satu Mare


Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat luni într-o conferinţă de presă la Oradea, că doreşte introducerea autonomiei teritoriale, “cu consimţământul politicului românesc şi prin înţelegere reciprocă”, şi în Bihor şi Satu Mare. Tokes a lansat un apel către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomieiLaszlo Tokes a răspuns luni acuzaţiilor pe care mai mulţi politicieni români i le-au adus după declaraţiile sale de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, privind autonomia Ţinutului Secuiesc. “Doamna Corina Creţu (eurodeputat - n.r.), fostă colegă de muncă a preşedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepreşedinte al Parlamentului European”, a afirmat Tokes.
 
Fostul episcop a adăugat că în “campania de denigrare naţionalistă-şovinistă” împotriva sa se înscriu şi declaraţiile senatorului PSD Titus Corlăţean, ale purtătorului de cuvânt al PNL Mihai Voicu şi ale vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea sa, şi ale “aliaţilor” din PDL.
“Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară. Avem dreptul la autonomie conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritorială a României”, a afirmat Tokes.
De asemenea, vicepreşedintele PE a precizat că susţine autonomia şi în afara Ţinutului Secuiesc.
Avem de gând să introducem autonomia teritorială - cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă - şi în alte regiuni în afara secuimii, în ţinuturile aşa-numite Partium, adică Bihor şi Satu Mare, unde suntem în relativă majoritate într-o oarecare regiune restrânsă”, a afirmat Tokes. Acesta a precizat că o astfel de autonomie ar fi avantajoasă şi pentru românii care locuiesc în zonele repsective, oferind exemplul Cataloniei din Spania, în care, potrivit lui Tokes “mii şi mii de spanioli se mută”, pentru că nivelul de trai este cel mai înalt.
Totodată, Laszlo Tokes a afirmat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, căruia îi cere să îi ofere sprijin în oprirea atacurilor din partea politicienilor români împotriva sa, atacuri care “revitalizează atmosfera naţional-comunismului de altă dată”. Eurodeputatul PSD Corina Creţu a cerut, la începutul lunii septembrie, în plenul PE retragerea calităţii lui Laszlo Tokes de vicepreşedinte al Parlamentului European, ea arâtând că, de la numirea în funcţie, acesta şi-a intensificat mesajele extremiste şi şovine.
În 22 iulie, vicepreşedintele PE Laszlo Tokes a declarat, la Universitatea de Vară “Tusvanyos”, că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă. “Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră”, afirma Tokes. A doua zi, Tokes a lansat un apel către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

info: Agentia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu