marți, 2 noiembrie 2010

Atac murdar al unui agent al securitatii ucrainiene la adresa unui lider al comunitatii romanesti din Sudul Basarabiei

Anatol Fetescu, agent al securitatii ucrainiene, utilizat de aceasta in scopul despartirii romanilor din Ucraina in romani si “moldoveni” continua campania antiromaneasca in Sudul Basarabiei (regiunea Odesa) printr-un atac murdar la adresa lui Anatol Popescu, unul din liderii marcanti ai romanilor din regiune, transmite Romanian Global News.
Agentul securitatii ucrainiene a declarat pe un post de televiziune ucrainian ca Anatol Popescu are si cetatenie romana si astfel acesta incalca legea. Atacul trompetei securitatii ucrainiene, vine in contextul in care Anatol Popescu candideaza cu sanse reale la postul de primar al localitatii Utconosovca, localitate din raionul Ismail, compusa numai din romani.
La initiativa autoritatilor ucrainiene Fetescu a creat “Asociația național-culturala moldoveneasca din Ucraina”, instrument de propaganda a teoriei staliniste conform careia romanii si moldovenii ar fi popare diferite.
Acelasi Fetescu a dus o campanie sustinuta de scoatere a limbii romane din scolile romanesti din Ucraina si inlocuirea cu asa zisa „limba moldoveneasca”. Faptul ca Fetescu este in continuare folosit de securitatea ucrainiana pentru a lovi in lideri ai comunitatii romanesti este surprinzatoare in contextul in care noua conducere a Ucrainei a fost aleasa si prin contributia comunitatii romanesti cu care are incheiat un protocol.
http://atv.odessa.ua/news/2010/10/26/kandidat_s_dvoynim_grajdanstvom_ballotiruetsya_na_post_sel_skogo_golovi_sela_utkonosovka_izmail_skogo_rayona_2044.html
In acest timp la Bucuresti Senatorul Titus CORLĂŢEAN, preşedintele Comisiei pentru politică externă, l-a primit joi, 28 octombrie 2010, pe E.S. domnul Marikyan KULYK, ambasadorul Ucrainei în România, la solicitarea acestuia.
Ambasadorul Kulyk a făcut o prezentare a ultimelor evoluţii în materie legislativă şi constituţională cât şi a etapelor legate de organizarea, la data de 31 octombrie a.c., a alegerilor locale.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a apreciat că România ar saluta posibilitatea ca pe listele de consilieri locali propuşi de partidele politice să figureze şi reprezentaţi ai minorităţii române din Ucraina, fapt care ar facilita reprezentarea corespunzătoare, la nivelul administraţiei locale, a intereselor şi nevoilor specifice ale cetăţenilor ucraineni de etnie română.
Ambasadorul Kulyk a prezentat obiectivele europene ale Ucrainei pe relaţia cu Uniunea europeană şi a solicitat sprijinul României, respectiv al parlamentului, pentru obţinerea unei decizii favorabile la Summit-ul UE-Ucraina care va avea loc la 22 noiembrie a.c.. Principala aşteptare a Ucrainei de la această reuniune la nivel înalt o reprezintă anunţarea Planului de acţiune pentru instituirea regimului fără vize la călătoriile cetăţenilor ucraineni în UE, ca obiectiv comun pe termen lung.
Senatorul Corlăţean a subliniat în acest context interesul României de a sprijini politic eforturile Ucrainei de cooperare întărită şi de apropiere de Uniunea Europeană, cu respectarea criteriilor şi măsurilor de reformă internă de ordin legislativ, institutional, corespunzătoare acestui demers, inclusiv a celor în domeniul drepturilor omului, democraţiei, al statului de drept.

sursa: blog.nouadreapta.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu