luni, 8 noiembrie 2010

Misiune imposibila in Germania: sa critici Israelul

Sa fii german si sa critici Israelul nu e usor. Orice fraza legata de politicile Israelului, fie ca sunt din domeniul social sau economic, este declarata ca fiind antisemita. Chiar si savantii de origine evreiasca au avut parte de acelasi tratament.Acuzele de antisemitism, aduse criticilor Israeului, reprezinta tema fundamentala a celei mai recente carti a istoricului Moshe Zukerman, care a fost prezentata la Berlin, analizeaza dw-world


Are cineva dreptul, in Germania, de a critica Israelul? Aceasta este o problema care a fost foarte mult dezbatuta in ultimii ani. Ocuparea teritoriilor palestiniene, actiunile armate impotriva Libanului si Fasiei Gaza precum si atacul asupra flotei internationale, toate acestea au crescut sentimentul de repulsie al societatii germane fata de Israel. In ultimii ani, protestele germanilor de la ambasada Israelului din Berlin au devenit obisnuinta.
Si evreii pot fi considerati antisemiti?

Cu cat criticile sunt mai dure fata de politica globala a Isralelului, cu atat devin mai uniti aparatorii cauzei israeliene. Ei resping orice critica fata de guvernul israelian, definind-o ca antisemita. Si in randul comunitatii evreiesti exista astfel de critici, dar sa nu va imaginati ca au parte de un altfel de tratament.
Exemple de acest gen includ nume ca: Evelyn Heht Galinski, fiica fostului presedinte al Consiliului Central al evreilor, publicistul Alfred Groser, istoricul israelian Ilan Pappe si politologul american Norman Finkelstein. Toti acesti oameni, reprezentanti de marca ai comunitati evreiesti, au criticat dur actiunile Israelului, insa aparitiile lor in media germana au fost de multe ori sabotate.
Istoricul israelian Moshe Zukerman a prezentat de curand, la Berlin, cartea sa care analizeaza acuzatiile de antisemitism, ca instrument de manipulare. El a declarat ca “antisemitismului trebuie sa i se raspunda imediat cum apare, indiferent de forma”. Insa lupta impotriva antisemitismului a devenit o arma politica, in mana Israelui, de care acesta se foloseste in lupta cu inamicii sai.
Germania inchide gura criticilor
Potrivi lui Zukerman, acuzatiile de antisemitism sunt folosite cu usurinta in Germania, pentru a inchide gura criticilor Israelului. Pentru el este un fapt ciudat ca acest lucru se intampla in Germania, o tara non-evreiasca.
Activistul pentru pace, israelianul Uri Avnery, nu a fost nici el crutat de mania aparatorilor israelieni din Germania. Cum e posibil ca cineva in Germania sa determine modul in care gandesc oamenii din Israel?

Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu