miercuri, 10 noiembrie 2010

Eu sunt discriminata zi de zi de catre cetatenii discriminati. Si nimeni, dar nimeni, nu imi apara drepturile

Romii sunt discriminati. Un jurnalist de la Adevarul s-a costumat cam cum a crezut el ca se imbraca un rom si trait sub acoperire o saptamana. I-a fost foarte greu, s-a simtit discriminat aproape in permanenta. Dar de cealalta parte a baricadei cum o fi? Noi, romanii, care nu apartinem niciunei etnii si care nu ne putem deghiza, nu suntem discriminati in fiecare zi?

Haideti sa privim un pic tabloul si din unghiul celor care discrimineaza oficial: a romanilor care traiesc intr-un oras, intr-un cartier, cu destul de multi cetateni romi. Ca sa fim “politically correct”. Sa alegem un cartier bucurestean, cu istorie, case vechi, in care in proportie de 30 la suta traiesc cetateni romi. Traiesc in case ocupate ilegal, in cea mai mare parte, la 15 minute de kilometrul zero din Bucuresti. Trebuie sa fac un efort ca sa pot scrie cateva aspecte care se constituie intr-o discrimare crasa la adresa romanilor care au privilegiul sa traiasca intr-un astfel de cartier. Sa incepem!
 
Sursa poza: ReporterVirtual
* Iesi pe poarta, la prima ora, sa duci copilul la cresa. Niciodata nu faci dreapta, cum ar fi normal, fiind drumul cel mai scurt. Este o strada pe care, desi nu e vreun semn de interzis pentru cei care nu locuiesc pe ea, e bine sa nu mergi. La fiece ora din zi si noapte exista 2-3 caini care sar la tine, chiar daca stapanul e in preajma. Daca nu ai copilul dupa tine, te mai incumeti. Altfel, e o experienta inutila, preferabil sa nu o traiesti alaturi de un copil de gradinita.
Asadar, din moment ce am hotarit ca ai interzis pe partea dreapta, faci stanga. Aici e important sa te uiti pe unde calci: peste tot sunt fecale de ciine care nu au neaparat un miros imbietor. Cel putin la 3 zile pe saptamana vei avea in fata portii, la 4-5 metri, o cetateana roma care cere ceva: tigara, bani. Desi tu nu i-ai cerut niciodata nimic, te injura si te afuriseste pentru ca nu ii raspunzi si nici nu ii dai ce vrea. Drumul pana la cresa este relativ lejer. Te izbesti de saci de gunoaie insirate de cainii fara de stapan sau ai caror stapani ii lasa liberi. In speta, stapanii sunt cetateni romi discriminati.
* Important e sa nu dai niciodata replica. Faptul ca nu ai masina personala poate fi un cosmar de zile mari. In statia de unde trebuie sa iei autobuzul, sunt tot timpul in jur de 5 si 30 de cetateni de etnie roma. Discriminati, dealtfel! E un parculet unde isi fac veacul linistiti. Si care, culmea, este curatat zilnic de muncitorii de la salubritate, nu ca restul strazilor. Te rogi sa vina autobuzul mai repede si poti purta ochelari de soare la orice ora. Asta ca sa nu ai contact vizual direct.
* Manelele si scandalurile sunt la ele acasa la orice ora din zi si noapte. Nu are rost sa apelezi la organele competente; este un gest de o inutilitate stupida.
* Cei 100 de metri pe care trebuie sa ii parcurgi pana acasa sunt destul de greu de digerat. Mereu se va gasi un pustan ori un cetatean din etnia mentionata care ori iti va cere ceva ori iti va spune cam cat de tare te-ar f***. Evident, din pricina discriminarii la care este supus zilnic.
* Mirosul pe care il degaja casele in care stau cam 30 de romi este unul greu, fetid. Veti spune ca ii discriminez pentru ca nu le suport mirosul. De ce nu si invers: eu de ce trebuie sa suport eternul miros fetid de fecale, urina, gunoaie? De ce trebuie sa fac slalom ca sa nu fiu nevoita sa calc in zoaiele aruncate direct in strada?
* Curentul electric se intrerupe frecvent. Si asta deoarece aceiasi romi discriminati fura curent si reteaua electrica isi tot da firescul duh.
* Faptul ca intr-o zi copilul tau va creste si va dori sa mearga de unul singur la joaca este o utopie totala. Din moment ce tu il cresti in spiritul discriminarii continue si asidue a cetatenilor romi, nu-i vor permite sa mearga singur, de exemplu la varsta de 10 ani, in parc. Are sanse mari sa ajunga fara banii de inghetata ori fara minge. Asta in cazul fericit.
Si as putea sa continui cu nenumarate exemple de discriminare a romanilor de catre romi. As putea chiar scrie un roman. Nu stiu in ce masura merita efortul. Dar din moment ce eu platesc taxe, merg la munca zi de zi, ma comport normal, nu injur, nu scuip, nu cer, nu eman mirosuri fetide, nu calc oamenii la propriu in picioare, nu ii dau la o parte cand stau la o coada, nu ii amenint etc, de ce trebuie sa fiu umilita zi de zi ? Si nu, nu vreau sa aud ca, de fapt, si romanii fac acelasi lucru. Eu sunt discriminata zi de zi de catre cetatenii de etnie roma. Si nimeni, dar nimeni, nu imi apara drepturile. Avanti!

Autor: Alina

Sursa: Smartwoman.hotnews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu