vineri, 19 noiembrie 2010

Probleme grave intre Ucraina si Moldova: Ucrainenii au scos bornele de la o porţiune din graniţă


Anul trecut, Kievul a cerut Chişinăului să transfere în proprietatea Ucrainei terenul de sub şoseaua din zona localităţii Palanca, ce leagă o regiune a Ucrainei de o altă regiune, prin teritoriul R. Moldova, dar diferendul nu a fost încă rezolvat.

Ministerul de Externe de la Chişinău l-a convocat, marţi, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în R. Modova, Mîhailo Harîşîn, după ce presa a relatat că bornele de frontieră instalate în apropierea localităţii Palanca au fost scoase de grănicerii ucraineni.


Diplomatului ucrainean i s-au solicitat explicaţii în legătură cu acţiunile unilaterale ale autorităţilor ucrainene privind demontarea, luni seară, a semnelor de frontieră de stat moldo-ucraineană nr.0608 şi nr.0609 din partea ucraineană, aflate în preajma satului Palanca, menţionează un comunicat al MAE de la Chişinău. Ministerul moldovean de Externe şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de acest pas întreprins “fără coordonarea preventivă” cu autorităţile Republicii Moldova.










“O astfel de abordare nu este de natură să contribuie la continuarea dialogului pragmatic şi constructiv pe problematica demarcării frontierei de stat moldo-ucrainene, stabilit între părţi pe parcursul anului curent”, menţionează comunicatul MAE de la Chişinău. Subliniind inadmisibilitatea recurgerii la acţiuni unilaterale în probleme de frontieră, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a reiterat disponibilitatea soluţionării tuturor subiectelor ce ţin de demarcarea frontierei comune doar pe calea negocierilor, în cadrul legal existent, relateaza realitatea.net.
Bornele de frontieră instalate în preajma localităţii Palanca, raionul Ştefan-Vodă, au fost scoase de grănicerii ucraineni, au confirmat autorităţile locale. Avocatul locuitorilor satului Palanca, Radu Buşilă, a declarat pentru Publika TV că această acţiune ar putea crea probleme în demarcarea frontierei moldo-ucrainene.
Palanca este o localitate în Raionul Ştefan Vodă, din Republica Moldova. Satul se află la graniţa cu Ucraina şi este punctul extrem de la est al Republicii Moldova. Şoseaua care trece prin centrul localităţii este cu atât mai importantă cu cât face legătura între Ucraina, Republica Moldova şi România. Tot pe teritoriul comunei Palanca se află Vama Bender.
Anul trecut, Kievul a cerut Chişinăului să transfere în proprietatea Ucrainei terenul de sub şoseaua din zona localităţii Palanca, ce leagă o regiune a Ucrainei de o altă regiune, prin teritoriul R. Moldova. În acelaşi timp, ucrainenii îi acuzau pe moldoveni de încălcarea unui acord semnat în august 1999 şi au avertizat chiar că vor riposta prin introducerea pentru cetăţenii moldoveni care vor să intre pe teritoriul ucrainean a obligativităţii deţinerii sumei de 1.000 de dolari. După instalarea la putere, la Chişinău, a noii conduceri prooccidentale, Kievul, care pe atunci se afla sub guvernarea Iuşcenko-Timoşenko, a renunţat însă la intenţia de a impune dovada unei sume obligatorii de bani la trecerea graniţei.
Imediat după cererile formulate de Kiev, deputaţii comunişti au acuzat Guvernul Filat că intenţionează să facă troc teritorial cu Ucraina, cedând şoseaua şi terenul de sub aceasta din zona localităţii Palanca în schimbul extinderii segmentului de ieşire la Dunăre. În replică, ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a amintit că acestea sunt decizii pe care înşişi comuniştii moldoveni le-au luat şi le-au semnat când s-au aflat la guvernare.
Acordul de transferare a magistralei - strategice pentru Ucraina - Odesa-Reni (port pe Dunăre) a fost semnat şi ratificat în urmă cu circa zece ani. Mai mult, în schimbul acestuia, ucrainenii au asigurat moldovenilor ieşire la Marea Neagră.
Presa rusă nota în urmă cu un an că, în anii ‘90, Ucraina a transferat R. Moldova 400 de metri ai malului Dunării, în apropiere de Giurgiuleşti. După ce a început să funcţioneze portul moldovenesc, potrivit unor experţi ucraineni, acesta a făcut concurenţă serioasă portului ucrainean Reni, fapt pentru care presa ucraineană a acuzat adesea propriile autorităţi că “au făcut cadou R. Moldova o parte din teritoriul ucrainean pe Dunăre, iar moldovenii nu şi-au respectat angajamentele”.
Leancă sublinia anul trecut că Protocolul adiţional la Tratatul cu privire la frontiera de stat, care prevede transmiterea în proprietatea Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, a intrat în vigoare după ratificarea de către Parlament în 2001, a fost contrasemnat de preşedintele comunist de atunci a Legislativului Eugenia Ostapciuc şi promulgat de ex-preşedintele Vladimir Voronin.
Fosta guvernare, sublinia Leancă, a reconfirmat în mai multe rânduri angajamentul său de a transmite Ucrainei terenul de sub carosabil, inclusiv prin semnarea, la 29 mai 2006, de către fostul premier comunist Valerian Cristea a Protocolului nr. 12 al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperarea comercial-economică, care a avut loc la Kiev.
Pe de altă parte, fostul şef al direcţiei pentru proiecte internaţionale din MAE moldovean, Eugen Revenco, cel care anterior s-a ocupat de această chestiune, declara anul trecut pentru Nezavisimaia Gazeta că atât acordul, cât şi protocolul adiţional nu amintesc despre terenul de sub şosea şi transferul acestuia în proprietatea Ucrainei. “Este vorba, potrivit lui Revenco, doar despre drum şi despre cine ar trebui să asigure securitatea acestuia. Documentele prevăd instalarea unor posturi vamale de către ambele părţi, însă, potrivit diplomatului, ucrainenii, contrar documentului, le-au instalat unilateral. Şi, în prezent, pe şosea se formează cozi kilometrice de maşini care merg spre Ucraina.
Mai există şi o altă problemă legată de trecerea şoselei de către ţăranii locali, care au casele de o parte a acesteia, iar de cealaltă parte se află pământurile”, spunea Revenco. “Pentru a evita astfel de situaţii, părţile au discutat despre amenajarea şoselei, inclusiv despre crearea unor treceri pentru pietoni, însă se pare că nu au stabilit cine ar trebui să deseneze ‘zebra’ “, nota Nezavisimaia Gazeta.

borna ucraina moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu