sâmbătă, 2 octombrie 2010

O RUINA, de C. Z. Codreanu

1931, Corneliu Zelea Codreanu
Nu este om care să aibă și să nu vadă că țara aceasta bogată a ajuns o ruină. Și pe deasupra acestor ruine întinse cât ține pământul românesc, o ceată de mișei, o ceată de imbecili, o ceată de tâlhari fără rușine și-au ridicat palate în sfidarea țării care geme de durere și spre pălmuirea suferinței tale, popor român. Ce-i cu țara asta? Ce are? E săracă? N-are câmpuri și dealuri pline cu holde de aur? Nu are fier și cărbune și marmoră în măruntaiele pământului? Nu pleacă în fiecare zi zeci de mii de vagoane de petrol peste hotare? Nu pleacă mii de vagoane încărcate cu lemnărie peste mări și țări? Nu are oameni care muncesc de la răsăritul soarelui și până în noapte târziu? E săracă? Nu! E suptă! Vorba poetului care se plânge umbrei lui Ștefan cel Mare:
“Măria-Ta, la noi în zadar ară plugul
căci holdelor noastre cu spicul de aur,
Străinul le fură belșugul.”

czcodreanu21 O RUINA, de C. Z. CodreanuCe-i cu oamenii din țara asta de se mănîncă între ei ca niște câini? De ce nu-și mai dau bună ziua prin sat? De-și întorc spatele unul altuia chiar și în Biserică, în fața Sfântului Altar? Cine-s aceștia care trag cu dinții din Țară ca dintr-o bucată de găină friptă? Oare n-or fi sosit vremurile din Evanghelie, cari spun: “se va ridica frate contra fratelui și copil contra părinților“? Și n-ați văzut acestea la alegeri, când frate s-a bătut cu frate și copil cu tatăl său? …Se împlinesc scripturile… Și spune în Evanghelie: atunci va fi sfârșitul lumei… Și eu tălmăcesc: atunci va fi sfărșitul neamului și al Țărei acesteia, î care se vor întâmpla asemenea lucruri. Sfârșitul neamului românesc. Intrarea lui în robia străinului. Îngenuncherea lui treptat, treptat. Și stingerea lui.
De aceea:
Bărbați și femei
Câți mai sunteți în vigoare și mai puteți să vă smulgeți din mrejele morții, ridicați-vă ca un singur om… Strigați în toate părțile:
Străinii ne-au copleșit.
Politica ne omoară.

“Și cu cât greutățile ne vor asalta
și loviturile lumii vor curge mai grele peste noi,
cu atât vom sta mai mult sub scutul
Sfântului Arhanghel Mihail și la umbra sabiei lui.”
1937, Corneliu Zelea Codreanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu