luni, 4 octombrie 2010

Harghita: 9.000 de români au rămas fără reprezentanţi în primării



Sursa foto: parohiaaitamare.blogspot.com

Sursa foto: parohiaaitamare.blogspot.com

O cincime din românii care trăiesc în Harghita nu au niciun primar sau consilier local român care să îi reprezinte, pentru că partidele româneşti au avut “orgolii”, nu s-au unit la alegeri şi toate locurile le-au luat candidaţii maghiarii. Aşa că pentru 9.000 de români din Harghita decizille le iau doar maghiarii.

Cazul 1. Românii din Gheorgheni, al patrulea oraş ca mărime din judeţul Harghita, nu mai au un reprezentant român în Consiliul Local de 11 ani. Primăria e condusă în întregime de politicieni maghiari deşi aici sunt peste 2.000 de români (10,8%).

Cazul 2. În reşedinţa judeţului, Miercurea Ciuc, e aceeaşi situaţie. Sunt peste 7.000 de români în oraş (17,3%), dar nici unul în Consiliul Local. La alegerile locale au candidat separat Jean Adrian Andrei (PSD), Adrian Panescu (PNL) şi Francisc Zudor (PD-L), care au luat fiecare 6.72%, 5.05%, respectiv 3.73%. Împreună ar fi luat 15%.
În municipiile Gheorgheni şi Miercurea Ciuc sunt peste 9.000 de români care nu au niciun reprezentant în primării, din totalul celor 45.000 de români care se află în judeţ.
Statistica Harghita
7 localităţi sunt conduse de români: oraşele Topliţa, Bălan şi comunele Gălăuţaş, Tulgheş, Bilbor, Subcetate, Voslăbeni. Comunitatea română e compactată în nordul judeţului.
HARTA ETNICĂ A JUDEŢULUI HARGHITA
Adevărul: Cum au rămas 9000 de români fără reprezentanţi în primăriile din Harghita 

În ceea ce priveşte reprezentarea în parlament, românii din Harghita nu au avut niciun deputat sau senator din 1990 până în 2004, când a fost ales deputatul PSD Mircea Duşa. Harghita are 67 de localităţi din care 4 municipii (Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheoprgheni, Topliţa), 5 oraşe (Cristuru Secuiesc, Bălan, Vlăhiţa, Borsec, Băile Tuşnad) şi 58 de comune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu