duminică, 10 octombrie 2010

UN AN LANGA CAPITAN


“UN AN LANGA CAPITAN” LANSATA OFICIAL IN PREZENTA AUTORULUI

Seara de 8 octombrie 2010 va ramane in memoria craiovenilor ca una de neuitat.

La varsta de 87 de ani, fostul detinut politic Ilie Tudor, tatal artistului Tudor Gheorghe, si-a prezentat cartea de amintiri in fata publicului craiovean, in cadrul unei manifestari organizate de Fundatia “Buna Vestire” si Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti, in Sala Medievala a Casei de Cultura “Traian Demetrescu” din Craiova.



Condamnat, in anii 1950, de regimul comunist, la 22 de ani de munca silnica – din care a executat 6, pana la amnistia generala din 1964 – Ilie Tudor a fost unul din cei 70 de copii saraci luati din satele Olteniei si crescuti, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, la sediul legionar din strada Gutenberg, din Bucuresti, cu scopul de a studia Comertul, în perspectiva mai lunga a realizarii unor structuri economice cu ajutorul carora, legionarii doreau sa elimine dominanta elementelor alogene din acest sector, nu prin violenta, ci prin concurenta.

Dl. Ilie Tudor a prezentat publicului imaginea lui Corneliu Codreanu - asa cum a putut-o percepe, desigur, un adolescent, in cele aproape 12 luni traite la sediul legionar -, temperamentul acelui om, trairile lui in anumite momente, dar si fascinatia - inexplicabila inca - exercitata asupra unor mase impresionante de oameni.

De asemenea, dl Ilie Tudor a evocat suferintele prin care a "platit" acel episod, petrecut in inima organizatiei legionare, am putea spune. A "platit" ceva mai tarziu, in perioada in care sistemul represiv comunist arunca dupa gratiile inchisorilor pe toti aceia care erau identificati ca dusmani ai "dictaturii proletariatului". Din acest punct de vedere, Ilie Tudor a cunoscut supliciile anchetelor barbare si tratamentul inuman aplicat de securisti. El a cunoscut moartea, foamea, frigul, umilinta si batjocura. Dar a trecut demn, senin, prin toate acestea, acceptind crestineste suferinta, tocmai pentru ca a reusit sa-i patrunda sensul. Impresionanta este puterea de a reda toate acele scene apocaliptice, cu o seninatate lipsita de resentimente sau complexe razbunatoare. Un calm, o bucurie asezata, o impacare cu toti si cu toate, alaturi de un tonus fizic si cerebral impresionant in raport cu cei 87 de ani, intregesc imaginea pe care Ilie Tudor l-a oferit celor prezenti in aceasta seara.
In evocarile lui Ilie Tudor, din bezna universului concentrationar comunist, se disting figuri luminoase, adevarate repere de speranta pentru acei nefericiti aruncati in uriasul malaxor de vieţi nevinovate: poetii Radu Gyr si Nichifor Crainic, parintele profesor Dumitru Staniloaie, filosoful Petre Tutea.

Dl Ilie Tudor a avut amabilitatea sa ofere autografe publicului, alcatuit in cea mai mare parte din tineri.

Alaturi de Ilie Tudor, s-au aflat si au luat cuvantul dl Făguţă Grozăvescu, membru in Consiliul Politic al Partidului “Pentru Patrie”, dl Mihai Flori, liderul filialei Dolj a aceleaiasi formatiuni politice si dl Florin Dobrescu, director al Editurii Sanziana, in cadrul careia a aparut cartea “Un an langa Capitan”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu